onsdag 29. juni 2011

Uforsvarlig bygging

Spår at nye hytter må rives

I år vil det trolig reise seg over 5000 hytter i den norske fjellheimen. Verdien av hyttetilveksten er 10-15 milliarder kroner hvert år.- Dette er dramatisk. Vi bygger en ny Gardermoen flyplass i fjellet hvert år. Og dette skjer uten at følgene utredes. Verst av alt er at denne utviklingen er vanskelig å reversere, sier seniorforsker Christian Nellemann ved Norsk institutt for naturforskning.

Ser til USA.

Han tror rivningskravet vil komme først i områder med villrein og andre unike naturområder som krever varig vern. Nellemann er ikke i tvil om at hytter som bygges nå, kan møte krav om rivning allerede 20-30 år frem i tiden. - Se hva som skjer i utlandet. I USA måtte folk flytte fra Shenandoah for å gi plass til nasjonalpark, og dette har de holdt på med lenge. Også her hjemme har det skjedd. Den norske turistforening har allerede revet Breitjønnbua, og Trolløypa fra Høvringen til Lillehammer ble flyttet av hensyn til villreinen. Hjerkinn skytefelt ryddes og alle bygninger rives for at området skal tilbakeføres til naturen. Dette kommer vi til å se mer av, mener Nellemann.

Rødrev og skjærer.

Han frykter en tilsvarende utvikling i fjellet som langs kysten.- Vi kan få en situasjon hvor vanlige folks tilgang til fjellheimen blir begrenset på grunn av hytter. Samtidig forstyrres den økologiske balansen. Villreinen trues, og hyttene trekker til seg nye arter som rødrev og skjærer. De hører ikke hjemme i fjellet.

Rettslig oppgjør.

Forskeren mener dagens hyttepolitikk er uansvarlig, både i forhold til naturen og hyttebyggerne. - Folk etablerer et personlig forhold til en familiehytte. Å la folk få bygge nærmest fritt er uansvarlig. Når kravet om rivning kommer, vil vi få rettslige oppgjør vi ikke har sett maken til. Vi skal huske på at de som nå bygger luksushytter har økonomiske muskler til å reise store erstatningssaker. Det vil utvikle seg til et mareritt for nasjonale myndigheter. Nå legges grunnen for en gigantisk konflikt i fremtiden , sier Nellemann. Ifølge ham er problemet at lokale myndigheter har all makt i spørsmålet om hytter, mens statlige myndigheter har satt seg selv på sidelinjen.- Fornuftige kommuner straffes med at de ikke får de inntektene som følger med utbyggingen. Han frykter at byggingen vil bli trappet opp. - Presset vil øke i årene som kommer. Når vi er ferd med å få rene kjøpesentre, som på Sjusjøen, blir saken satt på spissen.

Villrein i fare.

Fra FNs miljøprogram fikk norske myndigheter en klar advarsel allerede for fire år siden. "De siste 30 000 villrein, som finnes i Sør-Norge, opplever stadig vanskeligere levevilkår etter hvert som mennesker bygger nye veier og hyttefelt i fjellområdene", het det i en oppsummering.- Norge har et ansvar for villreinen. Det må få følger, sier Nellemann. Ved hjelp av GPS har NINA-forskere studert reinens bevegelser på Hardangervidda. I en nylig utkommet rapport er konklusjonen krystallklar: Villreinen skyr veier, hytter og kraftledninger.


http://www.aftenposten.no/bolig/article1387528.ece

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar