Anne Brit Børve og Arne K. Stertens boliger basert på naturgitte betingelser; Husbanken tok i 1978 initiativ til å utvikle klimatilpassede boliger. Som forsøksfelt ble valgt Fulglenesdalen i Hammerfest. Her er vinteren like lang som våren, sommeren og høsten til sammen. Bygninger her er hardt utsatt for snø og vind. I reguleringsplanen for området ble det innarbeidet prinsipper for husplassering og husutforming som skulle minimere klimapåkjenning og hindre lagring av snø på gale steder. Vinden blåser snøen vekk fra inngangssidene. Dråpeformen med lav "ryggside" gjør at det lagres lite snø rundt huset. Husene har en høy side med store vinduer mot sydvest med stue og oppholdsrom, mens soverommene plasseres i en lavere mer lukket bakkant av bygningen.
| |
Utdrag fra teksten i byggekunst:
"I enkelte kommuner er det utarbeidet regionale eller lokale klimakart og analyser. Ideelt sett skulle slike kart danne grunnlaget for enhver planleggings- og prosjekteringsoppgave, særlig i værharde klimasoner.
Observasjoner fra metrologiske værstasjoner kan gi informasjon om regionale vær og klimaforhold.
Kunnskap om lokale varasjoner i de naturgitte betingelsene finnes nesten alltid i befolkningen et sted, særlig blandt de eldre.
Den sikreste metoden for å få informasjon om klimavariasjoner på er om planleggerne selv kan befare de aktulle områdene til forskjellige årstider, observere skiftninger i klimabelastning mellom sommer og vinter og klarlegge variasjonene og gradene av klimabelastning i nivåer i landskapet, blandt annet ved hjelp av landskapets flatekarakter.
Ved å støtte seg til kartstudier og analyser av klimalokaliteter er det dermed mulig å få klassifisert og sonedelt landskapet i forhold til klimapåkjenninger".
Punkter jeg vil se videre på:
-kaldluftsproduksjonen til stedet, området
-oppsøke lokale befolkningen, for å lage en oversikt over deres klimaoppfatning-hvordan fungerer snø som isolasjon
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar